Line Εισαγωγή Καθηγητές Μαθητές Δραστηριότητες Η Πόλη μας Το Ευρώ Χρήσιμες Διευθύνσεις Η Γνώμη σας

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ

Φωτογραφίες
Βίντεο
IconIcon

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ


Με χαμηλούς τουριστικούς δείκτες και οργάνωση αλλά με πολλές φυσικές ομορφιές, ο νομός της Κοζάνης προσκαλεί για ήρεμες περιηγητικές διακοπές σε ορεινό φόντο...
Έχει έκταση 5.868 τ.χλμ., πληθυσμό περίπου 115.000 κατοίκους και πρωτεύουσα την Κοζάνη.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Η πρώτη κατοίκηση της περιοχής τοποθετείται στα Προϊστορικά χρόνια, και συγκεκριμένα στα Νεολιθικά χρόνια. Από τότε, ως τα χρόνια του Φιλίππου Β', ήταν βασίλειο με το όνομα "Ελίμεια"- μάλιστα τα ευρήματα μαρτυρούν την ευημερία και τις εμπορικές δραστηριότητες που είχε ως βασίλειο.
Μετά την ένταξή του στο Μακεδονικό βασίλειο και ιδιαίτερα μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους, η Κοζάνη ακολούθησε τον "ιστορικό δρόμο" των άλλων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, με αξιοσημείωτο στοιχείο την μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή που είχε από τον 16ο αι. ως το τέλος της Τουρκοκρατίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας Κοζάνης είναι: το υπαίθριο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, το δημοτικό άλσος με το τουριστικό του περίπτερο, τα αρχοντικά που σώζονται από την παλιά πόλη, μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Δημητρίου και το ξακουστό για τα υφαντά του - μοναστήρι της Ανάληψης.
Έξω από την πόλη, το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του νομού, η "Αρχαία Αιανή" με λιγοστά αλλά αξιόλογα ερείπια, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και Βυζαντινό φρούριο. Στην ορεινή "Ακρινή" επίσης, υπάρχει αξιόλογο σπήλαιο με πλούσια διακόσμηση με την ονομασία "Σκοτεινό".
Από κει και πέρα, το επιβλητικό τοπίο, οι γραφικοί οικισμοί, οι πόλεις Πτολεμαϊδα και Σιάτιστα, οι εκκλησιές, τα μοναστήρια, τα μνημεία και η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας- αυτή των "Σέρβιων", είναι τα θέματα που κλέβουν το ενδιαφέρον.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ - ΣΠΟΡ - ΑΓΟΡΕΣ


Ηρεμία επικρατεί στο νομό Κοζάνης. Όχι... ερημική, αλλά... ηρεμία. Μπορεί να υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και κάποια νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά αφ' ενός τα περισσότερα απ' αυτά βρίσκονται στην πρωτεύουσα, αφ' ετέρου η πόλη δεν φημίζεται για τους... κοσμοπολίτικους ρυθμούς ζωής της. Προτιμότερες είναι οι βόλτες και οι περιηγήσεις μέσα στην ήσυχη πόλη και στα υπόλοιπα σημεία του νομού.
Επαρκείς αγορές είναι αυτές της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας, με αυτήν της Σιάτιστας να ακολουθεί. Καμιά πάντως δεν εντυπωσιάζει με την ποικιλία, την έκταση ή την αφθονία της.
Στον χώρο του αθλητισμού, υπάρχουν τα βασικά: γήπεδα των δημοφιλέστερων σπορ σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα.
Αυτές που είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, είναι οι πολλές τοπικές εκδηλώσεις στα διάφορα μέρη της περιοχής, που κρατούν ατόφια τη ζεστασιά και την παραδοσιακότητά τους. Τεράστια είναι και η γκάμα των τοπικών εδεσμάτων, που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους... καλοφαγάδες με: "τουκαλάκια" (στιφάδο), "γιαπράκια" (φανταστική τοπική συνταγή κρέατος), όσπρια, "μπουμπάρι" (έντερο γεμιστό με ρύζι), χοιρινό και πολλά άλλα που συνοδεύονται άψογα από τα πολύ νόστιμα τοπικά τυριά και από το φημισμένο κρασί της Σιάτιστας.

ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΜΕ


Αεροπορικώς από Αθήνα, με τακτικές πτήσεις όλο το χρόνο.
Οδικώς, με λεωφορεία ΚΤΕΛ, καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σιδηροδρομικώς, από Αθήνα όλο το χρόνο (πολλές ενδιάμεσες στάσεις και στο νομό Κοζάνης).

ΑΚΤΙΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ


Αεροπορικώς η Κοζάνη συνδέεται όλον το χρόνο τακτικά με Αθήνα και Καστοριά.
Λεωφορεία ΚΤΕΛ συνδέουν καθημερινά την Κοζάνη με Βέροια, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Λάρισα και Ιωάννινα.
Επίσης ο σιδηρόδρομος ενώνει την πρωτεύουσα του νομού με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις πριν την Αθήνα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΚΟΖΑΝΗ (24610)


Δήμος: 36042,
Αεροδρόμιο "ΦΙΛΛΙΠΟΣ": 26864,
ΚΤΕΛ: 34454,
Αστυνομία: 22001,
Γραφείο Τουρισμού: 39979,
Ραδιοταξί: 40500, 40111, 40513,
Τουριστική Αστυνομία: 36070,
Νοσοκομείο: 33711-5,
Φαρμακεία: 31191, 34727, 34343,
ΕΛΤΑ: 34500,
ΟΤΕ: 31399
ΜΟΥΣΕΙΑ
Στην Κοζάνη, Αρχαιολογικό, Ιστορικό και Λαογραφικό (πολύ φροντισμένο), Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Επίσης, Αρχαιολογική συλλογή στην Αιανή και τον Βελβενδό.
Τέλος, στη Σιάτιστα, Παλαιοντολογικό και Βοτανικό.


Φωτογραφίες
Βίντεο

.


Mail Icon
Mail
Top Icon
Αρχική

Πίσω

Line